Trenutno se u Zagrebačkoj županiji realiziraju investicije vrijedne više od milijardu kuna, što iz vlastitih sredstava, što uz pomoć države, gradova, općina i europskih fondova.

Tome je svakako pridonio perspektivan geografski položaj uz samu granicu sa Slovenijom i neposrednu blizinu glavnog grada Hrvatske. Također, Zagrebačka županija svojim sadašnjim i potencijalnim budućim investitorima nudi brzu, uslužnu i dostupnu administraciju, stalnu komunikaciju, brzi ishođenje dokumentacije, kao i pomoć te savjete od strane županijskih i gradskih potpornih institucija.

Kao rezultat svega navedenoga, danas poduzetničke zone Zagrebačke županije broje oko 200 tvrtki s preko 6000 zaposlenika, a među najzvučnijim imenima ubrajaju se IKEA, König Metall, Logistički centar Kaufland, Lagermax, Distributivno-logistički centar RALU, i još mnoge druge. Osim njih, mnoge su tvrtke iz Zagreba preselile svoje pogone u zeleni zagrebački prsten poput: Eurocabela u općini Jakovlje, Elektrode Zagreb u Zaprešiću, Chromosa i Ghetaldusa u Samoboru, Podatkovnog centra križ u Jastrebarskome, PIP – pčelarstva i medarstva u općini Pisarovina,…

No to nije kraj velikim investicijama u Zagrebačkoj županiji jer IKEA kreće u gradnju kompleksa Designer Outlet Croatia u Rugvici, a koji će biti najveći outlet u Hrvatskoj – na površini od 15 tisuća četvornih metara. Po završetku prve faze projekta očekuje se otvaranje više od 400 novih radnih mjesta.

Buduće investitore zasigurno će privući i blizina novog putničkog terminala Franjo Tuđman, čija je ukupna vrijednost projekta 331 milijun eura.