Dan je hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Obilježava se u spomen na 27. lipnja 1991. godine kada je na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde.

Izaslanstvo Županije jutros je ispred spomen obilježja braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, postavljenom na mostu u Pokupskom, zapalilo svijeće, a potom su u rijeku Kupu spušteni vijenci i bijele ruže u spomen na sve poginule. U izaslanstvu su bili župan Stjepan Kožić, njegovi zamjenici Rudolf Vujević i Damir Tomljenović, ujedno predsjednik županijskoga Odbora za hrvatske branitelje, te predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. Vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga, dok je molitvu predvodio župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Pokupskog.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije sutra će u Vrbovcu biti otvorena izložba ratne zbirke crteža Ivana Lavkovića – Croate „Crno i crveno“ te upriličena tribina „Vrbovec u vrijeme Domovinskog rata“, dok će središnja svečanost, također u Vrbovcu, biti održana u subotu, 2. srpnja ispred „Ljetne pozornice“ na Trgu Petra Zrinskog s početkom u 11:00 sati.