Dan otvorenih vrata upriličila je tvrtka FED, specijalizirana za tisak velikih formata (na kartonu, pločastim materijalima, drvu, staklu, tekstilu…) te izradu različitog materijala i opreme za potrebe marketinga. U Rugvici, u tamošnjoj gospodarskoj zoni, FED je, po principu greenfield investicije, sagradio proizvodni pogon u što je, zajedno s nabavom opreme, uloženo 12,5 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 4,03 milijuna kuna, kroz natječaj „Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva“, dobiveno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Danom otvorenih vrata, simbolično, označavamo završetak jedne i početak nove priče. Iz Stupnika smo preselili u Rugvicu i na polju, na kojemu je rasla pšenica, sagradili ovaj objekt u kojemu radi pedesetak osoba s tendencijom daljnjeg rasta i povećanja zaposlenosti. Ovaj će nam pogon biti i dobra podloga da se više otvorimo prema svijetu, da pokažemo da se i u Hrvatskoj može i treba razvijati proizvodnja“, kaže Davor Ferdebar, direktor FED-a. Naglašava da je tržište zahtjevno, ali da uspjeh ovisi o želji, znanju i trudu poduzetnika. „Najlakše od svega je drugoga okriviti za neuspjeh“, kaže Ferdebar.

Njegovu tvrtku, u sklopu Dana otvorenih vrata, obišao je i župan Stjepan Kožić, rekavši da raduje što je europski novac povučen uz konzultantske usluge Regionalne razvojne agencije.

„Izuzetno sam zadovoljan kada posjećujem proizvodne pogone, a posebno kada se oni otvaraju uz pomoć europskih sredstava“, rekao je župan, još jednom naglasivši porast zaposlenosti na prostoru Zagrebačke županije u 2017., ali i porast zaposlenosti u proteklih pet godina, za 23,5 posto po čemu je naša županija prva u RH.

„Vjerujem da su tome doprinijele i bespovratne potpore koje Županija osigurava poduzetnicima. Ove godine smo osigurali 5,3 milijuna kuna za 148 poduzetnika, no kako je na natječaj pristiglo 226 prijava, nedavnim rebalansom proračuna povećali smo sredstva za preko 3 milijuna kuna, kako bi potporu mogli dobiti svi koji su zadovoljili uvjete natječaja. Dakle, do kraja godine poduzetnicima ćemo isplatiti 8,5 milijuna kuna. Nadam se da će i to dodatno povećati zaposlenost“, rekao je župan, naglasivši da je imati posao osnovni preduvjet za ostanak ljudi u nekom prostoru.