Turska razvojna agencija TIKA donirala je Općini Žumberak, za potrebe projekta „Pomoć u kući“, terensko vozilo Dacai Duster, medicinska pomagala, te razne alate za uređenje okoliša staračkih domaćinstava.

Donacija je ostvarena posredstvom Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije. U projekt „Pomoć u kući“, koji se realizira podrškom Ministarstva socijalne politike i Zagrebačke županije, trenutno su uključena 82 korisnika. „Naše je područje naseljeno do 770 metara nadmorske visine, gdje smo u zimskim uvjetima imali poteškoća u obilasku korisnika. Krajem veljače ove godine prijavili smo projekt poboljšanja usluge Turskoj razvojnoj agenciji i nakon 35 dana smo dobili pozitivan odgovor“, sažeo je Zdenko Šiljak, načelnik općine Žumberak.

Donaciju je, simbolično, uručio Mahmut Çevik, predsjednik odjela TIKA-e za Balkan i istočnu Europu, rekavši da se njome izlazi u susret osobama kojima je potrebna socijalna potpora. „Načelnik ove općine radi u službi svoga naroda, pogotovo staračkoga stanovništva kojemu je socijalna skrb stvarno potrebna. Željeli smo mu pružiti ruku podrške“, rekao je Çevik. Dodao je da zajednice koje štite svoje starije osobe uspješno grade i svoju budućnost.

„Mladima pokazujete na koji se način treba voditi računa o starijim osobama. Svi ćemo jednoga dana ostarjeti i ono što u mladosti posijemo, u starosti ćemo požnjeti“, rekao je. Predaji donacije, ispred zgrade Općine Žumberak u Kostanjevcu, prisustvovali su, uz ostale, i savjetnica u Veleposlanstvu Turske u Zagrebu Günay Babadoğan Ertan, te župan Stjepan Kožić.

Župan je zahvalio TIKA-i na ovoj, ali i nedavnoj donaciji Dječjem vrtiću Vrbovec, rekavši da se nada da je to samo početak uspješne suradnje. Naglasio je da su ovakve donacije i način zbližavanja dvaju naroda, odnosno otvaranje novog prijateljstava.