Dvadeset godina od osnutka općine, ujedno svoj dan – 6. prosinca, proslavila je Bistra. Svečana sjednica Općinskoga vijeća bila je prigoda za prisjećanje na učinjeno od formiranja općine do danas.

„Imali smo viziju, a zahvaljujući slozi i zajedništvu nas Bistrana pretvorili smo je u djela“, istaknuo je načelnik Krešo Gulić. U svom se govoru, ipak, najviše dotaknuo aktualne teme ukidanja općina i županija. „Bistra je dokaz da općine mogu biti uspješne. Kada smo bili gradska četvrt Zagreba, nikada neću zaboraviti, trebali smo 20 betonskih cijevi i morali smo pisati desetke dopisa da ih dobijemo. Upravo zahvaljujući statusu općine uspjeli smo izgraditi našu Bistru“, rekao je načelnik.

„Nije previše općina, nego one dobivaju premalo novca iz državnog proračuna. Nažalost, Vlada svakom svojom odlukom ‘ide u naš džep’. Nadam se da će doći do decentralizacije, a onda će općine, gradovi i županije imati više sredstava i moći će realizirati zacrtano“, rekao je Gulić. Istaknuo je i gotove projekte ove općine, proširenje groblja, gradnju sportske dvorane u sklopu sportskog centra u Donjoj Bistri, rekonstrukciju nerazvrstane ceste Pešćenke i dogradnju dječjeg vrtića, koji čekaju raspisivanje natječaja kako bi se za njihovu realizaciju povukao europski novac.

Da općine ne treba ukidati dekretom rekao je i načelnik Brdovca Alen Prelec, dosadašnji saborski zastupnik. „Ako će neka baka trebati proći 50 kilometara da bi nekome rekla da treba popraviti neku rupu na cesti, onda nećemo imati decentralizaciju, nego suprotno centralizaciju Hrvatske. Na primjeru Bistre i zaprešićkoga kraja trebamo razmišljati treba li stvarno nešto ukidati dekretom“, rekao je Prelec, obrativši se prisutnima u ime Bistri susjednih općina i gradova.

I župan Stjepan Kožić je istaknuo da ne treba „previše napamet raditi oko ustroja“. „Ne treba ga raditi preko koljena“, rekao je, dodavši da mnogi od onih koji govore o ukidanju općina i županija ustvari ne znaju o čemu govore. Istaknuo je ulaganja županije u projekte gradova i općina, te najavio dogradnju OŠ Bistra, za što će se iz županijskoga proračuna, kroz naredne dvije godine, izdvojiti 16 milijuna kuna. Nakon toga slijedi i obnova postojeće školske zgrade, investicija od dodatnih 7,5 milijuna kuna.

Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner koji je naglasio da Hrvatskoj nužno treba stabilna Vlada. „Nestabilnost, pogotovo u ovom trenutku, vrlo je pogibeljna“, rekao je, dodavši da i na nacionalnoj razini treba imati jasnu viziju što se želi postići i odlučnost da se to postigne. „Bez obzira na brojke koje kažu da je BDP porastao, građani te brojke ne osjećaju“, izjavio je Reiner.