U Zagrebu se održava dvodnevna razvojno-financijska konferencija „Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU“.

Sudionike je uvodno pozdravio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, rekavši da se nada da će ove godine biti objavljeno preko 200 natječaja, kroz četiri operativna programa: konkurentnost i kohezija, učinkoviti ljudski potencijali, ruralni razvoj, pomorstvo i ribarstvo.

„Bit će problema, bit će uskoga grla, ali vjerujem ako svi zajedno skupimo glave, ako budemo komunicirali, ako budemo partneri možemo to odraditi. Ubrzat ćemo pojednostavniti proceduru, želimo da Ministarstvo svima bude partner“, rekao je ministar. Hrvatska ove godine iz EU fondova planira povući milijardu eura.

Jedan od pokrovitelja konferencije, koju organizira „Filipović – poslovno savjetovanje“,  je Hrvatska zajednica županija, u čije se ime prisutnima obratio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Pohvalio je inicijativu da se na jednome mjestu okupe bankari, predstavnici institucija, udruga, poduzetnici i ostali zainteresirani dionici, a s ciljem razmjene informacija i iskustava vezanih za financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU. Rekao je da, s obzirom na dužnost koju obnaša, iz prve ruke može posvjedočiti da su upravo županije hrvatski lideri u realizaciji projekata financiranih europskim sredstvima. „U bazi projekata Zagrebačke županije trenutno je evidentirano 198 raznih projekata. U 2015. prijavili smo se na gotovo sve natječaje koji su interesantni za područje Zagrebačke županije. Samo na prvi natječaj iz Europskog poljoprivrednog fonda pripremili smo i aplicirali 33 projekta u ukupnom iznosu od 270 milijuna kuna.  Osim toga, na području poljoprivrede završili smo devet projekata iz predpristupnog programa IPARD u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna s očekivanim povratom od 8,2 milijuna. Također, provodimo i 11 projekata iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 128 milijuna kuna uz očekivani povrat od 54,8 milijuna kuna“, rekao je župan. Govorio je i o projektima  energetske učinkovitosti te istaknuo i dva strateška projekta za županiju koja su u pripremi – Regionalni vodoopskrbni sustav „Zagreb istok“  i Program razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu.

„Pozivam Vladu Republike Hrvatske da u suradnji sa Zagrebačkom županijom pronađe najbolji formalno-pravni okvir za realizaciju projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, te isto tako da odobri okvirni Nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes“, poručio je župan. Izlaganje je završio riječima da se za potpuni izlazak iz krize te gospodarski, društveni i socijalni oporavak treba iskoristiti svaka moguća financijska prilika koja se pruža iz fondova EU. Apeliram na ministre da unutar svoga ministarstva, koliko je god moguće, pojednostave natječajnu proceduru“, zaključio je župan.

U uvodu konferencije, uz ostale, govorio je i gradonačelnik Zaprešića, ujedno predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk. Uz ostalo je rekao da svi zajedno, kako bi nam bilo bolje, moramo biti puno operativniji i pojedine stvari rješavati u hodu.

Uz ostalo, teme konferencije su: „Iskustva u provedbi EU projekata – nadahnuća za nove uspjehe“, „Praktični primjeri i savjeti u provedbi EU projekata“, „Perspektive programa ruralnog razvoja u nadolazećim godinama“, „Ruralni razvoj – iskustva u provedbi projekata“, „Sufinanciranje EU projekata i financijski instrumenti“.