General Mladen Markač počasni je građanin općine Brckovaljani. Povelju je primio za proslave dana ove općine, rekavši da ona obvezuje na daljnji rad za opće dobro.

„Hrvatski branitelji su obranili i oslobodili domovinu, omogućili nama da živimo u miru i slobodi. Ne smijemo ih zaboraviti! Branitelji žele da se njihova riječ čuje, ne žele biti na margini događanja. Žele graditi domovinu koju su stvarali“, rekao je Markač, dodavši da se istina o Domovinskom ratu ne smije prekrivati plaštom neistine. „Ne smijemo istinu pretvoriti u laž, a laž u istinu“, poručio je.

Za svečane sjednice Općinskoga vijeća, načelnik općine Brckovljani, Željko Funtek podsjetio je na razvoj općine od vremena njezina osnutka, s naglaskom na učinjeno u proteklih godinu dana. Naglasio je lanjsko puštanje u probni rad mehaničko-biološkog pročistača otpadnih voda te gradnju sustava fekalne odvodnje, koja zbog pomanjkanja sredstava, dodao je, još uvijek nije završena. Govoreći o gospodarskim zonama (Općina ima četiri planirane zone), istaknuo je zonu u Božjakovini, koja je sto posto opremljena komunalnom infrastrukturom, a naglasio je i novu katastarsku izmjeru, nakon koje stanovnici ove općine, rekao je, imaju sređeno gruntovno vlasništvo.

Posebno veseli, nastavio je, što su Brckovljani općina s povećanim prirastom stanovništva, a time i povećanim brojem učenika. Zahvalio je Županiji na dosadašnjem ulaganju u školstvo. Na kraju izlaganja rekao je da sve ono što je napravljeno tijekom proteklih dvadesetak godina ide u prilog opravdanosti postojanja lokalne samouprave.

Svečanosti su, uz ostale, prisustvovali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl, a ispred Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić. Župan je govorio o projektima koji se pripremaju za povlačenje sredstava iz Fondova EU (vodoopskrba istoka županije, integrirani javni prijevoz, javna rasvjeta…), a posebno je naglasio rezultate lanjskoga poslovanje poduzetnika s prostora županije, koji su povećali dobit, izvoz, broj zaposlenih i neto plaće i istovremeno smanjili gubitke.