Župan Stjepan Kožić prisustvovao je otvorenju novih prostora Javne vatrogasne postaje Samobor, uređenih na prostoru negdašnje vojarne „Taborec“. Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna u potpunosti je financirao Grad Samobor.

„Vatrogasci su izuzetno bitna karika u funkcioniranju sustava zaštite i spašavanja, posebno javne vatrogasne postrojbe. Samoborska postrojba sada je dobila izuzetno kvalitetan prostor za operativno, kvalitetno i brzo djelovanje“, rekao je župan, istaknuvši da su vatrogasci ponos županije.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, u obraćanju prisutnima, rekao je da je javna vatrogasna postrojba napokon dobila prostore kakvi su joj oduvijek trebali. Posebno je istaknuo da je Samobor jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji je zapuštene vojne objekte, o kojima nitko nije vodio računa, priveo svrsi.

„Trebalo nam je dvije godine da s državom riješimo papirologiju i dobijemo ovaj kompleks na upravljanje, a onda smo se još dvije godine mučili oko banalnih ‘papirnatih’ stvari da bismo počeli graditi“, podsjetio je Beljak. Javnu vatrogasnu postrojbu Samobor čine 23 vatrogasca. Njihov zapovjednik Mladen Žitković, naglasio je da je preseljenje u nove prostorije radostan čin.

„Ali ne zbog nas samih, nego činjenice da ćemo odavde, s nove adrese, biti još djelotvorniji i korisniji svakoj potrebi spašavanja ljudi i imovine od požara, poplava i urušavanja, spuštanja unesrećenih s visina i izvlačenja iz dubina, kad god treba i gdje god zatreba“, rekao je.