Komemoracijom na lokaciji Trokut-Novska, obilježena je 24. godišnjica operacije „Orkan“, prve napadne akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca ispred spomen stećaka odana je počast poginulim braniteljima. U ime Zagrebačke županije vijenac su položili župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. Također, položila su ga i izaslanstva županijskih gradova čiji su branitelji poginuli na novljanskoj bojišnici.

O akciji „Orkan“ govorio je general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina. Podsjetio je da je njome zaustavljena i slomljena napadna moć 5. banjalučkog korpusa i pobunjenih Srba na novljanskoj i novogradiškoj bojišnici. „Napadnim djelovanjem Operativne grupe Posavina olakšano je i borbeno djelovanje snaga 2. operativne zone Bjelovar u napadnim operacijama ‘Otkos 10’ i ‘Papuk-91’“, rekao je Stipčić. Naglasio je da je akcija „Orkan“ pokazala agresoru da je Hrvatska odlučna u oslobađanju okupiranih područja te da je njezina oružana sila, unatoč nedovoljnoj optemljenosti, u stanju izvršiti svaku zadaću koja se pred nju stavi.

Domaćin ovogodišnje komemoracije bila je Sisačko-moslavačka županija, u čije se ime braniteljima, obiteljima, udovicama i djeci poginulih obratio župan Ivo Žinić, pozvavši na zajedništvo kakvo je vladalo ’91.

Braniteljima su na doprinosu u Domovinskom ratu zahvalili i gradonačelnik Novske Vlado Klasan te pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, dok se u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović okupljenima obratio njezin izaslanik Ante Deur. Rekao je da je Domovinski rat nešto najsvetije te da se mlade mora učiti što se dešavalo 90-tih godina i na koji način je stvarana hrvatska država.