Postavljanjem krova na buduću robnu kuću IKEA u Rugvici završena je prva faza građevinskih radova ove višemilijunske investicije koja se događa na prostoru Zagrebačke županije. Otvorenje robne kuće, koja će se prostirati na 38.000 četvornih metara, očekuje se krajem ljeta ove godne.

O značenju ove investicije za Zagrebačku županiju, ali i državu u cjelini, govorio je župan Stjepan Kožić, istaknuvši, prije svega, otvaranje 300 novih radnih mjesta. „Korist je višestruka, jer nakon zapošljavanja slijedi i povezivanje s domaćim gospodarstvenicima iz drvne branše, koji će svoje proizvode moći plasirati kroz svjetski brend. Dakako, morat će biti konkurentni cijenama i kvalitetom koju IKEA traži“ – rekao je župan.

„Zadovoljni smo tijekom radova u koje je dosad, zajedno s otkupom zemljišta i ulaganjima u infrastrukturu, uloženo oko 700 milijuna kuna“ – rekao je Vladislav Lalić, IKEA-in direktor za razvoj i nekretnine za jugoistočnu Europu.

Dragan Skalušević, direktor IKEA Hrvatska, rekao je da je Hrvatska prva zemlja koja se pridružuje IKEA ‘obitelji’ nakon 2006. godine.

U budućoj robnoj kući bit će ugrađena dva sustava obnovljivih izvora energije – na krovu zgrade foto paneli za proizvodnju struje energijom sunca, dok će se podzemne vode, ugradnjom dizalica topline, koristiti za grijanje zimi, odnosno hlađenje ljeti. Za održavanje okoliša koristit će se kišnica, u svim prostorima bit će LED rasvjeta, a kupcima će na parkiralištu biti dostupan i punjač za električne automobile.