Lucija Šember iz Jastrebarskoga, studentica druge godine Ekonomskog fakulteta, okrunjena je krunom Vinske kraljice Zagrebačke županije za 2016. godinu.

Svečanost krunidbe, popraćene promocijom mladoga vina Purtugizec Plešivica, županijskoga brenda, upriličena je u Vrbovcu. Lucija dolazi iz poznate vinogradarske obitelji koja se proizvodnjom vina bavi više od 150 godina, u zadnje vrijeme sve više proizvodnjom pjenušaca i narančastih vina (orange wines).

„Nakon fakulteta koji je bio moj prvi cilj, postati vinskom kraljicom za mene je ispunjenje dječjega sna. Želim zahvaliti roditeljima i obitelji koji su mi udahnuli ljubav i vjeru u vino, te me naučili da vino i nije samo rad već i poneki užitak baš poput ovoga večeras. S ponosom ću nositi krunu vinske kraljice narednih godinu dana i s velikom odgovornošću obavljati zadane dužnosti, a to je prije svega predstavljati i promovirati vina i vinare Zagrebačke županije. Ustrajat ću u tome da sve više ljudi uvidi posebnost vina i uživa u njemu kao i mi večeras“, u nastupnome govoru rekla je Lucija.

Lentu je novoizabranoj kraljici stavio župan Stjepan Kožić, a krunu je predala dosadašnja vinska kraljica Helena Čegec.

„Izbor vinske kraljice, još je jedan od naših projekata, simbol je i znak da smo vinogradarsko-vinarska županija, a svaka takva županija mora imati svoju kraljicu. Hvala dosadašnjoj koja je uspješno promovirala enološka bogatstva Zagrebačke županije“, rekao je župan, poručivši okupljenim vinarima, proizvođačima purtugisca, da će Županija i dalje biti uz njih. „Skrbit ćemo da vrhunska vina i ubuduće ‘izlaze’ iz naše županije“, rekao je Kožić.

Lucija Šember 14-ta je u nizu vinska kraljica županije. Za njezinu prvu pratilju proglašena je Valentina Trcak iz Svetog Ivana Zeline, studentica Agronomskog fakulteta, dok je druga pratilja Lucija Fabek iz Samobora, studentica Ekonomskog fakulteta.

Deveteročlani ocjenjivački sud, pod predsjedanjem zamjenika župana Damira Tomljenovića, kraljicu je izabrao nakon pokazana pismena, usmena i praktična znanja. Ovogodišnji izbor održan je na gospodarstvu obitelji Velikanović, na Plešivičkoj vinskoj cesti.