Ministar poljoprivrede prof.dr.sc. Davor Romić u pratnji svojih pomoćnika Elizabete Kos i Krunoslava Karalića posjetio je Zagrebačku županiju. Razgovarao je sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenikom Damirom Tomljenovićem, te poljoprivrednim proizvođačima s područja Zagrebačke županije o gradnji druge faze Distributivnog centra za voće i povrće, organiziranju proizvođača, kratkoročnim i dugoročnim mjerama kojima bi se pomoglo mljekarskom sektoru, ublažavanju posljedica nedavnoga mraza, ali i gradnji Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“.

Ministarstvo, naglasio je ministar, podupire projekt vodoopskrbe istoka županije kojim će 105.000 stanovnika dobiti mogućnost priključka na javnu vodoopskrbu. „Na ovom se projektu intenzivno radilo nekoliko godina i njegova priprema je u završnoj fazi. Radi se o infrastrukturnom projektu vrijednosti preko 100 milijuna eura koji će, kada krene njegova realizacija, oživjeti i gospodarstvo na ovom prostoru“, rekao je ministar.

Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda, naglasio je da ne bi trebalo biti problema oko dobivanja europskoga novca za realizaciju ovoga projekta. Iz europskih strukturnih fondova se očekuje 70 posto potrebnih sredstava, dok će se po 12 posto sredstava osigurati iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda, te 6 posto iz proračuna gradova i općina uključenih u ovaj projekt. Početak radova očekuje se krajem ove godine.

Za razgovora s gradonačelnicima i općinskim načelnicima istočnoga dijela županije, održanim u Gradecu, rečeno je i kako će Uredba o uslužnim područjima, kojom najveći dio Zagrebačke županije i Grad Zagreb čine jedno, zajedničko uslužno područje, biti izmijenjena i dopunjena.

Nakon razgovora s voćarima i obilaska Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici ministar je rekao da je udruživanje proizvođača u proizvođačke organizacije budućnost hrvatske poljoprivrede, jer na taj se način, naglasio je, može postati „veći“, konkurentniji i doći do povoljnijeg repromaterijala. Poljoprivredna zadruga „Zagrebački voćnjaci“, koja je uz Zagrebačku županiju i Grad Veliku Goricu suvlasnik Distributivnog centra, prva je proizvođačka organizacija u sektoru voća i povrća u Republici Hrvatskoj. Ministar Romić je rekao da će uskoro znati rezultati natječaja za Mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, na koju su Distributivni centar, PZ „Zagrebački voćnjaci“ i PZ „Međimurski voćnjaci“ zajedno prijavili projekt gradnje Ultra Low Oxygen (ULO) hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima, čime bi se realizirala druga faza razvoja ovoga Centra. Projekt je vrijedan 26 milijuna kuna, a kapacitet ULO hladnjače je 3000 tona jabuke.

„Ovaj projekt je logičan nastavak suradnje proizvođača iz dvije voćarski najjače županije u Republici Hrvatskoj i predstavlja prvi konkretan primjer regionalnoga povezivanja i udruživanja proizvođača, a što je uvijek isticano kao cilj razvoja hrvatske poljoprivrede“, rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Centra. Župan Kožić je podsjetio da je prije osam godina prilikom pokretanja projekta Distributivnog centra osnovni cilj bio osigurati proizvođačima adekvatan skladišni prostor kako bi svoje proizvode na tržište mogli plasirati tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni branja voća i povrća, kada je ono i najjeftinije.

Ministar Romić je posjetio i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Željka Kosa u Hrnjancu, gdje je s domaćinima razgovarao o proizvodnji i plasmanu vina te o poticajima za mlade poljoprivrednike, a potom je obišao OPG Mužinić u Križevčecu koji se bavi proizvodnjom mlijeka. Ministar je tom prigodom naglasio da je u pripremi Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi kojim će se urediti sustav od proizvodnje mlijeka, preko prerade do trgovine. Zakon će biti pripremljen, rekao je, do ljeta. „Mljekarski sektor će u ovoj godini dobiti nešto više novca nego u prošloj proizvodnoj godini. No, sve su to kratkoročne mjere. Dugoročne mjere su vezane uz nekoliko zakona koje pripremamo“, rekao je ministar, dodavši da je njegova obveza na Vijeću ministara Europske unije zastupati interese hrvatskih poljoprivrednika. „Već na zadnjem sastanku sam vrlo jasno istaknuo da problem mlijeka u EU i problem mlijeka u Hrvatskoj nije isti. U EU imamo velike države koje povećavaju proizvodnju mlijeka, a mi smo država koja gotovo 50 posto mlijeka uvozi. Na sastanku Vijeća ministara u lipnju trebat će vidjeti koliko se dodatnog novca za mljekarski sektor može namijeniti zemljama kao što je Hrvatska“, rekao je ministar.

Ankica Mužinić je istaknula da je trenutna proizvođačka cijena litre mlijeka oko 3 kune, a osnovna otkupna cijena 1,84 kune. Sve interventne mjere su „infuzija da ne umremo do kraja“. Država mora sjesti s proizvođačima, prerađivačima i trgovcima. Ne može se litra mlijeka za koju proizvođač dobije 1,84 kune prodavati po 5-6 kuna. Gdje završi razlika između naše cijene i cijele litre mlijeka na policama trgovina?! Mi smo četvrta, naša djeca peta generacija koja se bavi ovim poslom, ali ako se ništa ne promijeni, bez obzira na našu volju, niske otkupne cijene „će nas pojesti“,  rekla je Mužinić.

Govoreći o nedavnome mrazu, koji je ponegdje na poljoprivrednim kulturama prouzročio i stopostotne štete, ministar je rekao da će se, zajedno s ostalim državama pogođenima ovom elementarnom nepogodom, novac za sanaciju šteta zatražiti iz Fonda solidarnosti EU.