O izazovima EU fondova te njihovoj mogućnosti korištenja u Zagrebačkoj županiji govorila je, na konferenciji u Zaprešiću, Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu. Konferencija je bila organizirana za predstavnike gradova i općina, proračunske korisnike, poduzetnike, nevladin sektor.

Prisutnima se uvodno, uz gradonačelnika Zaprešića Željka Turka, obratio župan Stjepan Kožić, naglasivši da je cilj Županije biti među tri najuspješnije u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. „Na organizacijskoj razini dobro smo pripremljeni, imamo Regionalnu razvoju agenciju i Upravni odjel za fondove EU te pripremamo projekte. Krajem lipnja za prijavu će biti spreman projekt vodoopskrbe istoka županije, vrijedan 100 milijuna eura, a novcem iz EU fondova planiramo realizirati i projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom te, zajedno s Gradom Zagrebom i Krapinsko-zagorskom županijom, projekt integriranog javnog prijevoza putnika. Tu su i projekti proširenja ‘Naftalana’ i Distributivnog centra za voće i povrće. Šteta je što u državi nema objedinjenog vođenja projekata i što sve ide, čini se, presporo“ – rekao je župan, dodavši da puno više treba slušati struku, jer se samo političkim odlukama, naglasio je, ne može doći do rješenja.

Zastupnica Maletić ukazala je na potrebu intenzivnijeg raspisivanja natječaja, što bi trebala činiti resorna ministarstva, jer u suprotnome europski novac namijenjen Hrvatskoj – stoji neiskorišten.

„Dosad su raspisana tek tri natječaja, koji su bili potpuni promašaj, jer malo se tko u njima – zbog propisanih uvjeta – prepoznao, a raspisivanje sljedećega očekuje se tek krajem ove godine. Da bi se dobio novac iz EU fondova trebaju nam strateški dokumenti, višegodišnje planiranje, a mi to nemamo. Nadalje, ti se dokumenti trebaju definirati u partnerskom odnosu sa svim segmentima društva, a oni se kod nas pripremaju na način da nitko ne zna što je u njima. Oni naprosto moraju prepoznati potrebe poduzetnika, općina, gradova“ – rekla je Maletić, pritom ukazavši i na europsku praksu da se uvjeti natječaja znaju i nekoliko mjeseci prije negoli se natječaj raspiše.

„Neke zemlje imaju i kontinuirano otvorene natječaje, shvatile su da sredstva trebaju biti ‘pri ruci’ onima kojima su potrebna. Ne bi bilo dobro da Hrvatska u europski proračun uplaćuje novac, a iz njega ne povuče ono što joj pripada. U 2014. Hrvatska će u EU proračun uplatiti 3,6 milijardi kuna, mjesečno 300 milijuna, a iz njega može povući četiri puta više“ – podsjetila je Maletić. Pohvalila je Županiju što ima bazu projekata koji se planiraju realizirati europskim novcem te i sama iznijela podatke, dobivene od gradova i općina županije, o projektima ukupne vrijednosti 2,1 milijardu kuna.

„Kad bi Vlada na vrijeme raspisivala natječaje, sada bi se na njih s područja Zagrebačke županije mogli prijaviti projekti vrijedni 500 milijuna kuna, koji su potpuno spremni, a što bi bio veliki poticaj promjeni gospodarskog trenda i većim ulaganja“ – naglasila je Maletić.