U sklopu sajamskih priredbi zdravoga življenja, na Zagrebačkom velesajmu, do nedjelje 2. listopada, održava se i 1. sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija.

Sudjeluje deset županija, među njima i Zagrebačka. „Prema Strategiji razvoja turizma, koju smo izradili, eno-gastro ponuda je na prvome mjestu turističkih proizvoda Zagrebačke županije, pa smo tome i posvetili nastup na ovome sajmu. Izložili smo naše robne marke koje su stekle prepoznatljivost i ugled među posjetiteljima županije. Ponosni smo što predstavljamo i prvi pjenušac na svijetu proizveden od sorte grožđa portugizac, za kojega je njegov „kreator“, Krešo Ivančić s Plešivice, dobio zlato na međunarodnom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu“, komentirala je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Otvorenju sajamskih priredbi Organica (7. sajam zdrave hrane), APItera (2. sajam pčelarstva), Mystic (7. sajam alternative) i Izvor (1. sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija) prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

„Danas se često govori o izvornim, domaćim, ekološkim proizvodima. I nama u Županiji je to primarno pa je to i razlog što smo prisutni na ovome sajmu. Posjetiteljima želimo prezentirati ono što se proizvodi na našim poljoprivrednim gospodarstvima, a posebno naše robne marke“, rekao je župan.