Najjednostavnije govoreći – županije su danas jake koliko im je jako gospodarstvo, a Zagrebačka županija u tom gospodarskom segmentu itekako dobro stoji. Drugi smo u Republici Hrvatskoj, odmah iza grada Zagreba, prema kriteriju prihoda poduzetnika, a možemo biti ponosni i da smo jedna od tri županije u cijeloj državi koja više uplaćuje u državni Proračun nego što iz njega uzima.

Zagrebačka županija – primjer je svima kao brza, uslužna i efikasna administracija na županijskoj razini, a zajedno sa stalnom komunikacijom i otvorenošću za nove prijedloge ovakav pristup rezultirao je uspješnim gospodarskim pokazateljima. Za dugoročno održiv model gospodarskog razvoja prvenstveno smo iskoristili naš perspektivan geografski položaj uz samu granicu sa Slovenijom i neposrednu blizinu grada Zagreba na način da smo planski pozicionirali naših više od 20 aktivnih poduzetničkih zona koje privlače neka od najzvučnijih imena hrvatskog gospodarstva uopće.

Sigurno se sjećate “slučaja Ikee” koja se godinama borila s državnom administracijom, dok je Zagrebačka županija dozvolu za građenje dala u rekordnom roku? Osim švedske Ikee u Rugvici koja je donijela 300 novih radnih mjesta, ponosni smo da danas poduzetničke zone Zagrebačke županije broje oko 200 tvrtki s preko 6000 zaposlenika, a među najzvučnijim imenima ubrajaju se Pliva, König Metall, Logistički centar Kaufland, Lagermax, Distributivno-logistički centar RALU, i još mnoge druge. Osim njih, mnoge su tvrtke iz Zagreba preselile svoje pogone u zeleni zagrebački prsten poput: Eurocabela u općini Jakovlje, Elektrode Zagreb u Zaprešiću, Chromosa i Ghetaldusa u Samoboru, Podatkovnog centra križ u Jastrebarskome, PIP – pčelarstva i medarstva u općini Pisarovina,…

No to nije kraj velikim investicijama u Zagrebačkoj županiji jer IKEA kreće u gradnju kompleksa Designer Outlet Croatia u Rugvici, a koji će biti najveći outlet u Hrvatskoj – na površini od 15 tisuća četvornih metara. Po završetku prve faze projekta očekuje se otvaranje više od 400 novih radnih mjesta. Buduće investitore zasigurno će privući i blizina nove Zračne luke Franjo Tuđman, čija je ukupna vrijednost projekta 331 milijun eura.