Vrbovec je, proteklog vikenda, proslavio 770 godišnjicu prvoga pisanog spomena, spomendan župe, Dan obrtnika i I. osnovne škole. Svečanosti su, uz ostale, prisustvovali župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Damir Tomljanović.

 

„Na niz načina, preko naših upravnih odjela, pomažemo općinama i gradovima. Posebno bih izdvojio ulaganja u poduzetničke zone, kroz koje stvaramo uvjete za nove investicije, a njih, na sreću, i ovoga časa ima u županiji“ – rekao je župan Kožić, pozvavši gradove i općine da koriste županijske natječaje, posebno one kojima se sufinancira izrada dokumentacije za projekte koji se planiraju financirati sredstvima europskih fondova. Govoreći o najavama novog regionalnog ustroja RH, naglasio je da se ne smije gledati broj općina, gradova i županija, nego sadržaj, ono što se u pojedinim sredinama radi.

 

Nadodao je kako treba napraviti značajne pomake u decentralizaciji države.

 

„U gospodarstvu smo, u usporedbi s drugima, u prednosti, zahvaljujući PIK-u, našem najvećem meso-prerađivaču koji zapošljava preko 1800 ljudi, većinom Vrbovčana. To nam je faktor stabilnosti. No, posebno želim istaknuti smjer kojim želimo ići, a to su programi za koje očekujemo da će biti financirani iz fodnova EU. Stoga smo, u suradnji s Udruženjem obrtnika osnovali Razvojnu agenciju grada, čiji je zadatak razvijati razvojne programe“ – rekao je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović.

 

U ime Udruge gradova u RH prisutne je pozdravio njezin predsjednik i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

 

„Europska povelja o lokalnoj samoupravi govori da usluge treba približiti građanima, dakle Hrvatskoj je nužna decentralizacija sredstava“ – rekao je Turk. 

 

Europarlamentarac Jozo Radoš je rekao da novi projekti znače i posao te dodao da su oni i prigoda da se pokaže kvaliteta pojedine sredine, a saborski zastupnik Branko Hrg, gradonačelnik susjednih Križevaca i predsjednik HSS-a, da samo sloga garantira dobar iskorak naprijed.