Udruženje obrtnika i Turistička zajednica Velike Gorice, uz podršku Grada i Županije, organizirali su na velikogoričkome Trgu kralja Tomislava tradicionalnu, 14. manifestaciju „Gastro Turopolja“.

Posjetitelji, Turopoljci i njihovi gosti, kušali su jela koja su za njih pripremali gorički ugostitelji, prijatelji njihova udruženja s Korčule i Lastova, gosti iz Slovenije (općine Trebnje), a poseban štih dali su vatrogasci koji su, zajedno s učenicima srednje strukovne škole, budućim kuharima, pripremali na dvadesetak štandova turopoljsku kotlovinu. „Ova turističko-gospodarsko-ugostiteljska manifestacija pokazuje da Velikogoričani vole pripremati hranu, vole to što su pripremili pokazati, ali i konzumirati“, komentirao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Središnje događanje manifestacije bio je nedjeljni turopoljski ručak. „U hrvatskom narodu običaj je okupiti se nedjeljom oko obiteljskoga stola. Tu priliku imamo i danas, osjetiti taj duh obiteljskoga zajedništva. Ova manifestacija pokazuje našu tradiciju, običaje, što je hvalevrijedno. Ima dobru osnovu da još dugo traje“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je Županija gastronomska riznica, što potvrđuje i niz manifestacija koje se organiziraju na njezinu prostoru. Uz župana, na nedjeljnom turopoljskom ručku bio je i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

Osim kušanja gastronomskih delicija, manifestacija je bila popraćena i izložbom jabuka i meda, prodajom suvenira, eko namirnica, tradicijskih obrtničkih proizvoda, kulturno-zabavnim programom… „Pokazalo se da je to manifestacija koju Goričani jako vole. Rado dolaze u centar grada na zajednički objed“, komentirala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.