Premijer Vlade RH Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina. Ovo je prvi put da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive“, istaknuo je Plenković dodavši da želi uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim županijama. Predsjednik Vlade najavio je i da planira ovakvu vrstu susreta održavati jednom godišnje i to u srpnju, zato što tada kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva. „U tom pogledu bilo bi dobro da obijemo pravovremeni input i s razine županija, gradova i općina“, naglasio je Plenković.

„Mislim da je ovaj sastanak referentan. Prema informacijama koje su mi dostupne, u zadnjih desetak, petnaest godina ovakvog cjelovitog susreta nije bilo. Međutim, nastojat ćemo da ta nova praksa bude dio novog redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom. Samo kvalitetnom suradnjom, sinergijom i partnerstvom možemo djelovati u interesu svih hrvatskih ljudi“, rekao je premijer.

Na sastanku se razgovaralo i o nužnosti dogovora o planu gospodarenja otpadom i njihovoj prilagodbi izazovima i novim trendovima na razini Europske unije, poreznoj reformi, decentraliziranim sredstvima, kompenzacijskim mjerama pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave te o novom Zakonu o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave, a raspravljalo se i o temama iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, demografije, poljoprivrede, turizma, kulture te rada i mirovinskoga sustava.

Jedna od važnijih tema sastanka bila je kvalitetno upravljanje državnom imovinom te novoosnovano Ministarstvo državne imovine. „Kvalitetnijom suradnjom ministarstava državne imovine, pravosuđa i obrane te Državnog odvjetništva s jedinicama lokalne i područne samouprave možemo riješiti probleme koji godinama stoje neriješeni“, rekao je Plenković dodavši da će se raditi i na novom indeksu razvijenosti te novom sustavu dodjele pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave te jednostavnijem i kvalitetnijem korištenju sredstava Europske unije.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je da sastanak poput ovog nije realiziran u novijoj političkoj praksi te dodao kako je tim sastankom poslana poruka koliko ova Vlada, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, doista drži do lokalne i regionalne samouprave. „Imali smo priliku iznijeti sve ono što nas tišti i što mislimo da bi trebao biti smjer u kojem bismo se trebali kretati“, rekao je Pauk i dodao da Hrvatska zajednica županija vrlo brzo može, u smislu decentralizacije funkcija, preuzeti poslove državne uprave, zatim poslove niza inspektorata i državnih agencija koje rade na njihovom području.

U ime Zagrebačke županije sastanku je prisustvovao župan Stjepan Kožić koji je predstavio tri županijska strateška projekta – Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok, Projekt integriranog prijevoza putnika na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije te program „Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu za područje cijele Zagrebačke županije“. Inače, prije samog sastanka sve su županije bile dužne dostaviti Vladi RH po pet strateških projekata, a uz spomenuta tri o kojima je župan govorio Zagrebačka županija je navela i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije „Tarno“ te izgradnju Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.