Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije održala je u Rakovcu godišnju izvještajnu sjednicu Skupštine. Lani su vatrogasci sudjelovali na 1626 događaja. Najviše su na intervencije izlazili profesionalci Javne vatrogasne postrojbe Samobor i dobrovoljci DVD-a Šenkovec, Sveta Nedelja i Dugo Selo. U 2015. godini su, rečeno je, provedeni mnogobrojni projekti koji su doveli do bolje opremljenosti i educiranosti te veće intervencijske spremnosti članica Zajednice.

„Jedan od najvažnijih segmenata našega rada je osposobljavanje. U 2015. godini je za vatrogasna zvanja osposobljeno 727 polaznika, a za specijalnosti njih 152“, podnoseći izvješće o lanjskome radu, rekao je Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Istaknuo je i vatrogasna natjecanja, kao važan segment uključivanja mladih u vatrogastvo, sudjelovanje vatrogasaca u dislokacijama na priobalju i otocima, te nabavu nove opreme i vozila.

„Dio opreme deponiran je u skladištu Civilne zaštite Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini, kako bi u slučaju kriznih situacija ona bila na raspolaganju operativnim snagama, a dio je ustupljen vatrogasnim postrojbama kako bi povećale svoju spremnost“, rekao je Novosel.

Za sjednice je vatrogasnim društvima, simbolično, i uručen dio opreme čiju je nabavu financirala Zagrebačka županija. „Županija je ponosna na svoju Vatrogasnu zajednicu! Niz je razloga za to. Imamo veliki broj dobrovoljnih društava s preko 15.000 članova, koji su uvijek kada zatreba spremni, ne samo za redovitu djelatnost gašenja požara i spašavanja imovine, nego su tu da bi pomogli i druge aktivnosti u svojim sredinama. Veseli veliki broj mladih uključen u dobrovoljna vatrogasna društva, a koji se s raznih natjecanja vraćaju s nizom kolanja. Trudimo se financijski pripomoći rad vatrogasaca, za njihovu redovitu djelatnost godišnje izdvajamo oko 3 milijuna kuna, a financiramo i niz dodatnih aktivnosti“, rekao je župan Stjepan Kožić.

Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, ujedno i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), Ante Sanader. „Muči nas zakonska regulativa. Rekao bih, lutamo zadnjih 25 godina. HVZ nikako da dobije status stručnog i nadležnog tijela za vatrogastvo u Hrvatskoj. Za to ćemo se boriti“, izjavio je Sanader, dodavši da je način na koji Zagrebačka županija sufinancira nabavu vatrogasne opreme rijedak primjer u RH. „To je za svaku pohvalu!“, rekao je Sanader.

U ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Damir Pilčik je rekao da su vatrogasci stup i oslonac sustava zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Za sjednice su uručene zahvalnice Predsjednice Republike Hrvatske za sudjelovanje vatrogasaca u lanjskome mimohodu Oružanih snaga, a diplomu HVZ-a za posebne zasluge u vatrogastvu primio je Stjepan Fugaj, član DVD-a Gradečki Pavlovec.