Općina Kloštar Ivanić među prvim je općinama u Zagrebačkoj županiji koja je sagradila reciklažno dvorište, a njegovom otvorenju danas su prisustvovali župan Stjepan Kožić, saborski zastupnik Mihael Zmajlović, ujedno člana saborskog Odbora za zaštitu okoliša te načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović.

Projektnu dokumentaciju u stopostotnom iznosu, a radove u bespovratnom iznosu od 80 posto financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak sredstava osigurala je Općina iz vlastitog proračuna. Ukupna investicija vrijedna je oko 1,2 milijuna kuna.

„Otpad će se sada moći puno kvalitetnije zbrinuti. Naši će sugrađani sve one stvari koje žele odložiti, a dosad nisu znali kuda s njima, moći dovesti u reciklažno dvorište. U probnom radu od tri mjeseca, radit će ponedjeljkom od 9 do 17 i svake prve subote u mjesecu od 9 do 13 sati“, rekao je načelnik Filipović.

Dvorište se prostire na površini od oko 650 četvornih metara te je opremljeno kontejnerima za odlaganje više od 30 različitih sastavnica otpada. Na upravljanje je dano komunalnom društvu „Ivakop“.

„Ovo reciklažno dvorište je bitno kako za Kloštar Ivanić tako i za ukupni sustav gospodarenja otpadom na području Zagrebačke županije. Novim planom gospodarenja otpadom u RH predviđena je cirkularna ekonomija, a to prije svega znači odvajanje otpada na kućnom pragu i potom njegovo recikliranje kako bi količina otpada koja se na kraju odlaže bila što manja. Na taj način dobit ćemo višestruku korist, nećemo odlagati otpad u prirodu i stvorit ćemo uvjete za otvaranje novih, ‘zelenih’ radnih mjesta“, rekao je župan.

Saborski zastupnik Mihael Zmajlović istaknuo je da su reciklažna dvorišta iznimno važan sustav odgovornoga i održivoga gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.