Zagrebački obrtnički sajam – sajam obrtničkih zanimanja, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu. Prvenstveno, namijenjen je učenicima završnih razreda osmogodišnjih škola, kako bi se u njima pobudilo zanimanje za obrtnička zanimanja.

– Naše struke prezentiramo osnovnoškolcima kako bi oni danas-sutra upisali srednje strukovne škole, a nakon toga postali naše kolege ili zaposlenici. Sajam organiziramo radi naše djece i naše budućnosti. Nećemo moći naprijed ako djecu ne usmjerimo na pravi put. Obrazovanje nema alternative – za svečanosti otvorenja rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Na sajmu je zastupljeno 36 struka, a očekuje se da će ga danas i sutra posjetiti više od 2500 osnovnoškolaca.

– Obrtnici „imaju zanat u svojim rukama“, posao od kojega se može dobro živjeti – ustvrdio je Šabić. Uz njega, okupljenima su se obratili izaslanik predsjednika HOK-a Davor Plečko, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Stjepan Kožić.

– Ovakvim manifestacijama želimo usmjeriti učenike, olakšati im odluku da upišu neko od obrtničkih zanimanja. U Zagrebačkoj županiji obrtništvo puno znači za razvoj gospodarstva. Imamo dugogodišnju obrtničku tradiciju koja se prenosi iz generacije u generaciju – rekao je župan.

Sajam, drugu godinu za redom, organizira Obrtnička komora Zagreb, uz financijsku pomoć Županije i Grada Zagreba. Uz obrtnike, prisutno je i 12 strukovnih škola, te gosti iz susjedne Slovenije.