Djeca s područja općine Bedenica nakon proljetnih praznika nastavu će pohađati u dograđenoj i obnovljenoj Osnovnoj školi Bedenica i to u jednoj smjeni. Ovu investiciju vrijednu 17,8 milijuna kuna u cijelosti je financirala Zagrebačka županija, a školu je danas otvorio župan Stjepan Kožić.

„Ova škola novi je ponos Zagrebačke županije. Bedenica je dobila nove temelje na kojima će sadašnje i buduće generacije učenika stjecati nova znanja i prijateljstva. Uvjeren sam da će ona potaknuti ostanak mladih obitelji u Bedenici i podići kvalitetu života svih njenih mještana“, rekao je župan Kožić, naglasivši kako je u proteklih 15 godina na području županije obnovljeno i izgrađeno 50-ak objekata u školstvu. „Cilj kojeg smo si kao Županija davno zacrtali jest omogućavanje jednakih uvjeta odrastanja i školovanja za svu djecu bez obzira žive li oni u gradovima ili ovako malim općinama poput Bedenice“, poručio je Kožić.

Novi, dograđeni dio škole prostire se na 1192,61 m² te zajedno s prostorom stare škole, koji je ovim projektom obnovljen, čini cjelinu od ukupno 1.565,06 m². Uz postojeće 4 učionice i 3 kabineta, u dograđenom dijelu škole smještene su 4 učionice i 4 kabineta, spremišta, zbornica, prostorije za pedagoga, logopeda, računovodstvo, tajnika, ravnatelja, arhiva, kuhinja s blagovaonicom i potrebni prostori komunikacije – hodnici, stubišta i lift. Također, grijanje je riješeno preko kotlovnice na biomasu koja koristi drvnu sječku.

Svečano otvorena škola predstavlja tek I. fazu obnove i dogradnje ovog objekta, a predstoji II. faza u kojoj je planirana i izgradnja dvodijelne sportske dvorane. „Dvorana je ono što nedostaje ovoj školi u Bedenici da bude kompletan centar znanja, sporta i rekreacije u ovom kraju. Stoga se nadam da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju za gradnju dvorane, ali i da ćemo dobit pomoć države“, naglasio je Kožić podsjetivši kako je na području Zagrebačke županije trenutno u tijeku dogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole u Bistri, gradnja nove sportske dvorane u Posavskim Bregima te da se očekuje skora gradnja škole u Jastrebarskome kao i sportske dvorane u Klinča Selima.

„Nekad smo radili u 380 m2, a danas imamo 1600 m2 na raspolaganju i od ponedjeljaka jednosmjensku nastavu”, rekao je Krunoslav Ujlaki, ravnatelj OŠ Bedenice nadodavši kako je školu prošle godine pohađalo 103 učenika, ove godine njih 120, a već u idućoj školskoj godini bit će ih oko 140. Načelnik Općine Slavko Cvrlja poručio je kako je ova škola zalog opstojnosti osnovnog školstva u Bedenici.