Župan Stjepan Kožić u Jastrebarskom je otvorio „Jaskanske vinske svečanosti“, tradicionalnu manifestaciju koja se u ovome gradu održava od 1992. godine, a svojevrsni je nastavak višegodišnjih „Berbenih svečanosti u Mladini“, pokrenutih šezdesetih godina prošloga stoljeća.

„Dug je put od vinograda do stola, put s puno muke i truda. Stari ljudi su govorili da vinograd ne treba gospodara, već traži slugu. I to je istina! Naši vinari znaju kako proizvesti grožđe, a onda i vino. Sve je više mladih koji se bavi vinogradarstvom, onih koji su završili fakultete. Ako primjenjuju struku, onda je i kvaliteta sigurna“, rekao je župan, dodavši da je poljoprivreda, posebno vinogradarstvo, iznimno važna za gospodarstvo županije.

„Na razne načine pripomažemo razvoj vinogradarske proizvodnje. Ponosni smo što su ove godine naši vinari, na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu, osvojili dvije zlatne i osam srebrnih kolanja. Time su promovirali ne samo sebe, grad Jastrebarsko, nego i županiju u cjelini“, rekao je župan.

Za svečanosti otvorenja manifestacije, koja je završila ispijanjem pjenušca obitelji vinske kraljice Lucije Šember, prisutnima se obratio i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

„Vino u jaskanskome kraju nije samo proizvod, nije samo tržišna vrijednost, nego i stil života i dio naše povijesti. Ono je duboko ukorijenjeno u tradiciju naših ljudi“, rekao je Novosel, dodavši da vino „stvara prijatelje i gradi prijateljstva“. Najavio je i skorašnju „Berbu gradonačelnika“, berbu grožđa koje će se održati sredinom rujna, a na kojoj će se okupiti gradonačelnici brojnih hrvatskih gradova.

„Jaskanske vinske svečanosti“ traju do nedjelje – 11. rujna.