Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Zeleni prsten“ postavila je u Samoboru, na Trgu kralja Tomislava, izložbu fotografija „Sava – susret kulture i prirode“.

Izložba ostaje otvorena do iza Uskrsa. Izloženo je pedesetak fotografija, nastalih kroz projekt „Sava – susret kulture i prirode“, kojima su prikazane prirodne i kulturne ljepote prostora uz rijeku Savu, uzvodno i nizvodno od Zagreba. Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten“, rekla je da je izložba prigoda da se njome iznova pokaže što sve znači voda, što sve za život čovjeka znači rijeka Sava koja u kontinentalnom dijelu spaja „Lijepu našu“.

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić, naglasivši da Republika Hrvatska, posebno prostor Zagrebačke županije, obiluje vodom. „Čini nam se da je to normalno i da je voda bogatstvo kojega možemo koristiti na, ne baš, primjerene načine. Zato je dobro prisjetiti se na koji način koristiti vodu kao prirodno bogatstvo“, rekao je župan, podsjetivši da na području županije postoje područja koja se ne mogu priključiti na javnu vodoopskrbu.“Zajedno s Hrvatskim vodama niz godina radimo na projektu vodoopskrbe istočnog dijela županije, kojim ćemo omogućiti da se 105.000 stanovnika priključi na javnu vodovodnu mrežu. Nadam se da smo pri kraju i da ćemo za taj projekt, vrijedan preko 103 milijuna eura, veliki dio sredstava koristiti iz fondova Europske unije, gotovo 85 posto“, rekao je župan.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak rekao je da se kroz izložbu mogu vidjeti prirodne i kulturne ljepote, dio onoga „što su naši pradjedovi sačuvali za nas i što ćemo se mi truditi sačuvati za našu djecu“. „Dok mi vodu iz vodovoda pijemo bez velikih problema u dobrom dijelu Europe nije tako. Trebamo promišljati da i generacije koje dolaze iza nas imaju istu kvalitetu života kao i mi, rekao je Beljak.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i veleposlanik Poljske u RH Maciej Szymański, a prisutnima se obratila i Sanja Barbalić, voditeljica Zavoda za vodno gospodarstvo Hrvatskih voda.“Vode pamte sliku o nama i pronose je kilometrima dalje“, rekla je.