Općina Farkaševac, s 2000 stanovnika prostorno smještena na krajnjem istoku županije, proslavila je svoj dan.

Za svečane sjednice Općinskoga vijeća o učinjenom od prošlog godišnjeg susreta govorio je načelnik Općine Dražen Draganić. Prioritetnim zadatkom naglasio je održavanje cesta i putova, poput asfaltiranja lokalne prometnice u Bolču i one nerazvrstane u Žabnici.

„Adaptirali smo i nekoliko društvenih domova: u Mačkima, Majuru, Žabnici i Prašćevcu te područnu školu u Bolču. Prije nekoliko dana prošli smo na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kojeg smo aplicirali projekt temeljite adaptacije društvenog doma u Donjem Markovcu“, rekao je načelnik Draganić. Uputio je i zahvalu Županiji, istaknuvši pritom projekte koje Županija priprema, a odnose se i na područje Farkaševca – regionalni vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“, Masterplan javne rasvjete i širokopojasni internet.

„U rješavanju važnih projekata za sigurnost i opstojnost općine došli smo daleko, ali još puno toga trebamo učiniti. Smatram da postojanje ovako malih općina ima svoju težinu za razvoj društva u cjelini. Stalno nas bombardiraju izrazom male općine, no one su se najbolje razvile tek kada su postale samostalne. Nitko nas ne može uvjeriti da one nemaju svoju svrhu“, rekao je Draganić. Na njegove riječi nadovezao se gradonačelnik susjednog Vrbovca Vladimir Bregović, rekavši: „Oni koji govore o ukidanju malih općina u njima nisu nikada živjeli. Govore to kako bi skrenuli pozornost s drugih problema. Upravo su male općine, mali gradovi i regionalna samouprava temelj života naših građana“.

Ispred Županije svečanosti su prisustvovali župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Damir Tomljenović. Župan je podsjetio na projekte koje priprema Županija kako bi povukla novce iz EU fondova, govorio je o pomoći obrtnicima, poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te pokazateljima koji Zagrebačku županiju svrstavaju među najrazvijenije u Republici Hrvatskoj. Također je rekao da, kada će se u budućnosti razgovarati o teritorijalnom ustroju, treba razgovarati temeljem određenih analiza, a odluke donositi uvažavajući argumentirane pokazatelje.