Dan Vladka Mačeka, u prigodi dana njegova rođenja – 20. srpnja, proslavljen je u Jastrebarskom. U njegovu rodnom gradu, ispred njegova spomen poprsja položeni su vijenci i zapaljeni lampaši, a prethodno je održana svečana sjednica jaskanskoga Gradskog vijeća.

Uvodno je Zoran Savić, potpredsjednik Vijeća, naglasio da je Maček bio političar koji je „uspio skupiti sva hrvatska srca da kucaju kao jedno – veliko hrvatsko srce“. Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, čiji je pradjed bio jedan od prvih Mačekovih suradnika, zastupnik u Skupštini tadašnje države, poručio je da i danas treba „živjeti ideale ovoga velikana hrvatske povijesti“, a Damir Mateljan, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, rekao je da Mačekovo političko djelovanje treba promatrati u kontekstu prostora i vremena. „Njegova politika, bez obzira što će neki pokušati omalovažiti taj događaj, tu tvorevinu, dovela je do stvaranja Banovine Hrvatske, autonomne regije unutar Kraljevine Jugoslavije. Politička misao koju je gradio bila je univerzalna – domoljublje i hrvatska državotvornost“, rekao je Mateljan.

Svečanoj sjednici je, uz ostale, prisustvovao i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg, koji je istaknuo da je Maček „nedovoljno istražen“. „Treba raditi na tome da se djelo i osobnost Mačeka još više otkriju“, rekao je te poručio da hrvatski narod još uvijek nije naučio da se može „dijeliti u vrijeme utakmice, ali nakon toga mora biti jedinstven“. „Neka u Hrvatskoj, Mačeku u zalog, počne vladati političko zajedništvo i sloga“, rekao je Hrg.

Na Mačekove riječi „moj život više ne pripada meni i mojoj obitelji, on sada pripada hrvatskom narodu“, izrečene nakon što je preuzeo vodstvo HSS-a, podsjetio je župan Stjepan Kožić. Rekao je da bi o njima i danas trebao razmišljati svaki hrvatski političar. „Maček je bio izuzetni demokrat, čovjek poštenja i pravice, ‘skrbnik’ za male, čovjek koji se borio protiv svih totalitarizama“, podsjetio je župan Kožić.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac.