Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ ukupne vrijednosti 702.189.594 kn uvršten je na Listu strateških projekata na današnjoj sjednici Vladinog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Time su stvoreni preduvjeti da se ovaj projekt, koji ima za cilj osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, financira iz fondova EU. U ime Zagrebačke županije sjednici Povjerenstva nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projektom RVS Zagreb Istok je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

„U ime svih stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije zahvaljujem se Povjerenstvu, koje vodi potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić, što je prepoznalo važnost ovog projekta i uvrštavanjem na Listu strateških projekata omogućila njegovu bržu realizaciju. Radi se o projektu koji je od vitalne važnosti za naše stanovnike, ali i potencijalne investitore, a financijsku konstrukciju bilo je nemoguće zatvoriti bez fondova EU“, izjavio je župan Kožić naglasivši kako je Zagrebačka županija radi potrebe izrade aplikacije za prijavu projekta prva i jedina u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje u jedno. „Zagrebačka županija do sada je za realizaciju ovog projekta izdvojila preko 50 milijuna kuna. Imamo iskustvo i znanje i rado ćemo ga podijeliti s drugim krajevima RH koji se nalaze u sličnoj situaciji“, poručio je Kožić.

Projekt „RVS Zagreb Istok“ će se financirat kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Iz europskih fondova bit će osigurano 481.792.172 kuna ili 68,61 posto sredstava, a iz nacionalnih izvora 220.397.419 kuna, odnosno 31,39 posto. Nacionalna komponenta će se sa po 12,55 posto financirati iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda, dok će preostalih 6,28 posto ili oko 44 milijuna kuna osigurati investitor, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. odnosno gradovi i općine uključeni u projekt te Zagrebačka županija.

Nakon što je pozitivno ocijenjena Strateška procjena utjecaja na okoliš, uskoro se očekuje predaja aplikacije projekta RVS „Zagreb-istok“ na konačno odobrenje JASPERS-u (ocjenjuje sve velike projekte koji se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda). Istovremeno, u završnoj je fazi i izrada tender dokumentacije za odabir izvođača radova te će natječaj, očekuje se, biti raspisan sredinom godine. Početak gradnje očekuje se u jesen ove godine, a radovi će trajati do kraja 2020. godine.

Na istoj sjednici, među ostalim, odlučeno je kako će da Povjerenstvo predložiti Vladi RH da projekt „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Velika Gorica“ bude proglašen strateškim investicijskim projektom.