U Vrbovcu je održano 13. senzoričko ocjenjivanje meda, što ga proizvode pčelari s prostora županije. Rezultati će biti objavljeni u sklopu 6. festivala pčelarstva koji će se, također u Vrbovcu, održati 24. listopada. Ocijenjeno je stotinu uzoraka meda: bagrema, amorfe, kadulje, lipe, medljikovca, kestena i cvjetnog meda.

„Cilj ovakvih ocjenjivanja je pomoći pčelarima da prepoznaju kvalitetu, ali i nagraditi njihov trud. Ujedno, želja je napraviti inventuru meda koji se ‘pojavljuje’ na određenom području. A područje zagrebačkog prstena vrlo je šaroliko vrstama meda. Dobro je da se ocjenjivanja organiziraju jer njima, zapravo, potičemo pčelarstvo“, rekao je prof. dr. sc. Nikola Kezić, voditelj ocjenjivanja. Dodao je da se pčelarstvo u županiji značajno razvilo u odnosu na prije desetak godina.

Članove dviju komisija koje su ocjenjivale med obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, još jednom naglasivši da je poljoprivreda za Županiju bitna gospodarska grana. „Pripomažemo i pčelarima, prije svega da budu organizirani, ali i određenim poticajima. Kažu da ovakva ocjenjivanja, a onda i natjecanja pčelara, dovode do poboljšanja kvalitete meda, a kvaliteta, u svakom proizvodu, nalazi i svoje kupce“, izjavio je župan.

Klimatološki, ova je godina za proizvodnju meda, u odnosu na lanjsku, bila jako dobra.