U sklopu pilot projekta Zagrebačke županije u Zaprešiću je otvorena punionica za električna vozila. Ukupne vrijednosti 138.357 kuna, sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Zaprešića i Zagrebačke županije. Županija je osigurala sredstva za izradu projektne dokumentacije, te dodatnih 53.937 kuna za samu gradnju.

„Nadam se da ćemo nakon niza mjera i aktivnosti koje provodimo kako bi zaštitili okoliš i dalje ostati „zeleni prsten“ grada Zagreba. U pilot-projekt e-punionica uključeni su svi naši gradovi i tri općine, a bude li Fond nastavio sa sufinanciranjem ovoga projekta uključit ćemo u njega i preostale zainteresirane općine. Idemo za time da na cesti bude što manje vozila s unutarnjim izgaranjem, a što više hibridnih i električnih. Jedan od preduvjeta je i gradnja ovakvih punionica“, rekao je župan Stjepan Kožić.

Kapacitet e-punionice u Zaprešiću je 22 kW, što pretpostavlja da se prosječna pogonska baterija električnog vozila može napuniti u vremenu od jednog do dva sata. Punionica je umrežena u nacionalni sustav mreže punionica za električna vozila Hrvatskog telekoma, a može se koristiti uporabom personalizirane T-RFID kartice.

Prve ovakve kartice u Zaprešiću uručene su Krešimiru Kosu i Mariu Bubalu iz Udruge električnih vozila. Tom prigodom gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je rekao da je gradnja e-punionice doprinos Grada i Županije smanjivanju emisije ugljičnog dioksida u zraku. „Ovime se jača i svijest naših sugrađana da treba živjeti zdravije, a s druge strane ih se potiče da se uključe u nabavu električnih vozila“, rekao je Turk, dodavši da se u Zaprešiću, u dogledno vrijeme, planira sagraditi još jedna ovakva punionica.

Prema podacima Instituta „Hrvoje Požar“, sektor prometa je najveći potrošač energije i najveći zagađivač okoliša. U ukupnoj količini potrošene energije sudjeluje s oko 30 posto.

Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je nastavak projekta gradnje e-punionica i u ovoj godini, s time da će, osim jedinica regionalne i lokalne samouprave, poticaj za gradnju moći ostvariti i trgovačka društva, odnosno obrtnici koji se odluče za ovakvu investiciju.

Nakon otvaranje e-punionice organizirana je vožnja hibridnim autobusom ZET-a, koji će narednih mjesec dana, prometovati na području Zaprešića.