U Vrbovcu je održan 6. festival pčelarstva Zagrebačke županije. Domaćin je bila Pčelarska udruga Vrbovec koja je tom prigodom proslavila 30. godišnjicu svoga rada.

U sklopu Festivala uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Šampionom je proglašen med bagrema Davora Novosela, člana Pčelarske udruge „Matica“ iz Svetog Ivana Zeline. Ukupno je ove godine ocjenjeno sto uzoraka meda, bagrema, medljikovca, cvjetnoga, meda kestena, lipe, kadulje i amorfe. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi osam pčelarskih udruga.

Najviše zlatnih priznanja, po šest, primili su članovi PU Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga. Ukupno je dodijeljeno 29 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i Nikola Kezić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, predsjednik ocjenjivačke komisije.

„Ponosni smo što već dugi niz godina potičemo edukaciju i usavršavanje pčelara te ulažemo u unapređenje i opremanje pčelarske proizvodnje. Vjerujem da će poticaji Županije pripomoći pčelarima da se i dalje razvijaju, posebno mladi koji svojim znanjem doprinose poboljšanju kvalitete proizvodnje“, rekao je župan Kožić.

Na prostoru županije ima oko 700 pčelara koji godišnje, ovisno o klimatološkim prilikama, proizvedu do 400 tona meda.