Blagdan Svetoga Vinka, tradicionalno „Vincekovo“ proslavljeno je u Vrtačama, povrh Svetog Ivana Zeline.

Proslavu su organizirali članovi Udruge vinogradara i vinara „Brina”. Udruga, stara ni dvije godine, okuplja devedesetak članova. „Mlada smo udruga, ali dosta aktivna. Imamo volju popraviti kakvoću naših vina. Imamo vinograde na idealnim ternima, imamo odličnu suradnju sa savjetodavnom službom, potičemo mlade da se bave vinogradarstvom“, rekao je Mirko Pofuk, predsjednik „Brine”.

U vinogradima članova udruge, koji obrađuju od 200 do 6000 trsova, još uvijek je najzastupljenija kraljevina (imbrina, brina), no sade se i druge, za zelinski kraj preporučene sorte.

Blagdanom Svetog Vinka, simboličnim orezivanjem mladica loze, počinje nova vinogradarska godina. Godinu bez mraza i suše, da bi prošla u dobrom rodu, vinogradarima su poželjeli gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Vlado Žigrović i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Živimo u vremenu globalizacije, kada moderne tehnologije žele istisnuti tradiciju i običaje. No, u našoj županiji nije tako. Vino je simbol tradicije i običaja našega kraja, zato u vinare znatno i ulažemo, posebno u edukaciju mladih. Stvaramo kadar koji će biti sposoban na tržištu EU iznjedriti kvalitetna vina“, poručio je župan, dodavši da je zadnjih deset godina u bespovratne subvencije u poljoprivredi Zagrebačka županija uložila 170 milijuna kuna.