Vincekovo, blagdan Svetog Vinka koji se proslavlja 22. siječnja, obilježili su proteklog vikenda vinogradari Kravarskog – članovi velikogoričke udruge „Grozd”.

Domaćin simbolična orezivanja mladica loze, zalijevanja vinograda „starim“ vinom i vješanja kobasica o lozu, bio je Ivan Matušin. „To je naš stari običaj, okupimo se, prekrižimo, pomolimo, blagoslovimo vinograd“, kaže Matušin, koji za vlastite potrebe obrađuje 1800 trsova graševine, škrleta, kraljevine, muškata, plemenke… „Nekad su naši bregi bili puni vinograda, loze je bilo svagdje gdje se nije sijalo i oralo. A onda se sve to zapustilo, jer ‘trs traži slugu, ne gospodara’. Ipak, s obnovom vinograda krenulo se krajem osamdesetih godina“, kaže Matušin, dodajući da su vinogradarski blagdani, prije svega, prilika za druženje.

„U našem se kraju još uvijek družimo, sretni smo kaj se držimo skupa. A Vincekovo?! Eh, tu nam se najviše sviđa dio molitve koji završava riječima “okrijepi nas”… – kaže Ivan Zagorac Špajo, voditelj ceremonije rezidbe mladica loze.

U ime Zagrebačke županije „Vincekovu u Kravarskom“ nazočio je zamjenik župana Rudolf Vujević, poručivši da je najvažnije stvarati uvjete da stanovništvo ne odlazi s ovih prostora jer „što će nam vinogradi, vrtići i škole ako nema ljudi”, zaključio je Vujević.