Ujesen 2017. počinje gradnja Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“. Prva faza radova vrijedna je 702 milijuna kuna, od čega će 68,6 posto sredstava biti osigurano iz europskih fondova.

Projekt RVS „Zagreb istok“ financirat će se kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Iz europskih fondova bit će osigurano 482 milijuna kuna ili 68,61 posto sredstava, a iz nacionalnih izvora 220 milijuna kuna, odnosno 31,39 posto. Nacionalna komponenta će se sa po 12,55 posto financirati iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda, dok će preostalih 6,28 posto ili oko 44 milijuna kuna osigurati investitor, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. odnosno gradovi i općine uključeni u projekt i Zagrebačka županija.

Projektom su obuhvaćena četiri grada i deset općina s istoka Zagrebačke županije, odnosno prostor na kojemu živi oko 105.000 stanovnika. Zahvaljujući RVS-u „Zagreb-istok“ izgradit će se nova, odnosno rekonstruirati postojeća javna vodoopskrbna mreža na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca te Brckovljana, Rugvice, Kloštra Ivanića, Križa, Bedenice, Dubrave, Farkaševca, Gradeca, Preseke i Rakovca.