O značaju i važnosti regionalne i lokalne samouprave u Europskoj uniji te o mogućnostima koje se pružaju Hrvatskoj kao europskoj najmlađoj članici, govorio je na predavanju u Vrbovcu Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Predavanje je organizirala Zagrebačka županija za predstavnike županijskih gradova i općina.

Okupljenima se uvodno obratio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je naglasio da je članstvo u EU velika šansa za Hrvatsku, no kako ćemo je iskoristiti ovisi o nama samima. „Domaće komponente su sve tanje i bez sredstva iz europskih fondova nećemo se moći kvalitetno razvijati. Želja nama je da Zagrebačka županija bude u vrhu gospodarskog razvoja i kvalitete života“ – rekao je župan podsjetivši na infrastrukturne projekte koji se na prostoru županije planiraju realizirati sredstvima europskih fondova. Također, dodao je da se više treba raditi i na konkurentnim projektima gospodarstva te napomenuo kako se nada da ovo nije posljednji ovakav susret, odnosno, predavanje Baričevića u Zagrebačkoj županiji.

Voditelj Predstavništva Europske komisije Baričević govorio je o raznim mogućnostima, ali i o velikim odgovornostima koje prate usvajanje europske pravne stečevine Europske unije. Govorio je i o ustrojstvu Europske unije, o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te poziciji Europske komisije kao glavnog partnera državama kandidatkinjama.

Hrvatskoj će do 2020. na raspolaganju biti oko 8,5 milijardi eura u strukturnim i kohezijskom fondu, a najbolje će proći projekti „pametnoga rasta“, odnosno oni koji će otvarati nova radna mjesta, posebno za mlade, projekti usklađeni sa zaštitom okoliša, te oni koji u sebi sadrže „borbu protiv siromaštva“, odnosno donose bolji život.

Inače, Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu djeluje u svojstvu glasnogovornika Europske komisije u Hrvatskoj te izvještava Komisiju u Bruxellesu o postignutom napretku na političkom, gospodarskom i socijalnom planu. Njegova je zadaća upoznati medije i javnost s politikama Europske unije te izvijestiti Komisiju o postignutom značajnom napretku u određenoj zemlji.

Uz župana Kožića, u ime Zagrebačke županije predavanju su nazočili njegov zamjenik Rudolf Vujević te predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.