Županiju je danas posjetilo izaslanstvo Diplomatsko-gospodarskog zbora. Predstavnici četrdesetak veleposlanstava akreditiranih u Republici Hrvatskoj susreli su se sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim suradnicima, kojom prigodom su upoznati s prednostima ulaganja u Zagrebačku županiju, a potom su obišli tvrtke „Rimac automobili“ u Svetoj Nedelji i „Kralj metala kovnica“ u Pisarovini.

„Za nas je ovo izuzeto bitan posjet, kako bismo pokazali u što se sve, u našoj županiji, može ulagati. Jedna smo od gospodarski potentnijih županija u Republici Hrvatskoj. Kroz razvoj poduzetničkih zona osigurali smo mogućnosti za nove investicije“, rekao je župan, dodavši da rezultati ulaganja u zone nisu izostali, što potvrđuju neke od najvećih domaćih i stranih tvrtki koje su svoje poduzetničke pothvate odlučile razvijati upravo na prostoru Zagrebačke županije. „Ono na što svi investitori mogu računati je partnerski odnos te kvalitetna, učinkovita i kooperativna javna uprava koja je u najkraćem mogućem vremenu u mogućnosti ponuditi od kvalitetnog mjesta za ulaganje do brzog ishođenja dozvola“, istaknuo je župan.

Mogućnosti koje investitorima pruža Zagrebačka županija predstavio je pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić, a potom je poseban naglasak stavljen na Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u Ivanić-Gradu. O jedinstvenosti ove zdravstvene ustanove govorio je njezin ravnatelj Goran Maričić, koji se posebno dotaknuo projekta proširenja smještajnih kapaciteta „Naftalana“ i gradnje novih bazena. Projekt se cijeni na oko 80 milijuna kuna, a za njegovu je realizaciju ishođena građevinska dozvola.

Studijski posjet izaslanstva Diplomatsko-gospodarskog zbora organiziran je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republici Hrvatskoj. „Tradicionalno organiziramo ovakve posjete kako bi pomogli županijama da stranim diplomatima predstave svoje projekte i izvozne potencijale. Smatramo da i Ministarstvo može pomoći oporavku hrvatskoga gospodarstva kroz koncept gospodarske diplomacije, odnosno dodatnim angažiranjem veleposlanika i gospodarskih savjetnika u našim veleposlanstvima u pronalaženju potencijalnih investitora“, rekao je Jasmin Devlić, načelnik samostalnog Sektora za gospodarsku bilateraru u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

U ime stranih diplomata obratila se Cynthia Dodig, savjetnica za trgovinu u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, rekavši da je stranim investitorima najvažnija stabilnost. “Investitori ulažu dugoročno i nije im zgodno ako se stalno mijenjaju propisi i zakoni“, naglasila je.